Skip to main content

Specialfärger: HKS och Pantone

By 1. April 2024 Know-how
HKS och Pantone

När måste man använda specialfärgerna HKS och Pantone? Vilka är skillnaderna mellan de två systemen? Och var används alltid dekorfärger utöver CMYK? Och vad ska man ha för inställningar för tryck? Svaren hittar du här.

När behöver man dekorfärger som HKS och Pantone?

För vissa tryckresultat krävs dekorfärger (HKS och Pantone), som läggs till I tryckfilen i ett femte eller sjätte lager utöver CMYK. Detta eftersom man inte kan få till alla färger genom de vanliga komponenterna i fyrfärgstryck.

Dekorfärger används främst i förpackningsproduktion, vid produktion av högkvalitativa trycksaker eller Corporate Design-koncept. Alltså för logotyper eller andra element som känns igen bara genom färgen, inte för fotorealistiskt tryck. Dessa är redan färdigblandade solida färger, vilket garanterar en likadan färgåtergivning oavsett var i världen de används. Världens mest kända och mest använda dekorfärgssystem kommer från Pantone, men även HKS används på sina håll. Båda presenterar sina färgpaletter i provböcker, som finns i olika versioner för de vanligaste papperstyperna och de största industrierna.

Pantone

Pantone-färgsystemet skapades av Lawrence Herbert 1963 med syftet att tillhandahålla standardiserade färger till grafiska formgivare och industri. Det finns nu olika fysiska färgprover för de mest speciella användningsområdena inom tryckeri- och grafisk industri. Man har två typer av papper i åtanke: bestruket (C) och obestruket (U). Samma färgblandning används för att trycka på de olika papperen, vilket gör att resultatet kommer att variera. Till exempel ser Pantone 100 annorlunda ut på ett bestruket papper mot ett obestruket papper. Färgreceptets bindande karaktär finns dock alltid kvar. Grundsystemet, Pantone Matching System, innehåller 1 755 dekorfärger. Plus-seriens CMYK-färger visar 2 868 färger som kan representeras av CMYK. Dessutom finns det många andra system som kartlägger specifika dekorfärgsgrupper som metallic eller neon. Separata färgtyper skapas också för speciella designområden som kläder och arkitektur.

HKS

Pantone-färgsystemet skapades av Lawrence Herbert 1963 med syftet att tillhandahålla standardiserade färger till grafiska formgivare och industri. Det finns nu olika färgfläktar för de mest skilda användningsområdena inom tryckeri- och grafisk industri. Tre typer av papper beaktas: bestruket (C) och obestruket (U). Samma färgblandning används för att trycka på de olika papperen, vilket gör att resultatet kommer att variera. Till exempel ser Pantone 100 annorlunda ut på ett bestruket papper än på ett obestruket papper. Färgreceptets bindande karaktär finns dock alltid kvar. Grundsystemet, Pantone Matching System, innehåller 1 755 dekorfärger. Plus-seriens CMYK-färgfläkt visar 2 868 färger som kan representeras av CMYK. Dessutom finns det många andra system som kartlägger specifika dekorfärgsgrupper som metallic eller neon. Separata färgfläktar skapas också för speciella designområden som kläder och arkitektur.

HKS 1N: 0,5,60,0
HKS 1K: 0,10,60,0

På grund av samspelet mellan den blandade färgen och pappret blir resultatet detsamma på de olika papperen. Detta gör att den önskade färgtonen alltid ser likadan ut på de olika trycksakerna. Ytterligare en anledning till att vi använder HKS specialfärger för FLYERALARM.

Begränsad tillgång till Pantone-färger i Adobe-program

Från och med den 16 augusti 2022 har de förinstallerade Pantone-palettfärgbiblioteken i Adobe-program som Photoshop, Illustrator och InDesign fasats ut. Anledningen till detta är en justering av licensen för Pantone hos Adobe. Efter november 2022 kommer endast följande tre färgkort att vara tillgängliga:

Pantone + CMYK bestruket
Pantone + CMYK obestruket
Pantone + metallic bestruket

Vad betyder det för dig?

På grund av licensjusteringen behöver du en ny betald Pantone Connect-licens. För att köpa dessa, installera Pantone Connect plugin på Adobe Exchange. Om du har några frågor, vänligen kontakta FLYERALARM Support.

För kontakt

Förresten: Du kan hitta mer information om hantering av Pantonefärger i äldre Adobe CC- och Adobe CS-versioner på Adobes hjälpsida. Lär dig mer om att trycka dekorfärger i Photoshop, arbeta med färgrutor i InDesign eller Pantone-Plus-färgbibliotek i Illustrator.

Skapa Pantone dekorfärger manuellt för tryck

För att manuellt skapa Pantone-färger, använd en Pantonefärgkarta för att välja det exakta färgvärdet för din trycksak. Fortsätt sedan enligt följande:

  1. Skapa en 5:e färgkanal.
  2. Skapa en ny färg.
  3. Namnge den nya färgen med det exakta Pantone-värdet som du kan läsa i din Pantone-färgskala.

Observera rätt stavning!

När du namnger Pantone-färgvärdet, se till att stava rätt! Varje siffra, ett saknat mellanslag eller användning av små bokstäver istället för stora bokstäver kan redan leda till färgförändringar.

Den korrekta beteckningen följer systemet PANTONE betecknat med C eller U

I det här exemplet skulle PANTONE Red 032 C vara det korrekta namnet på den röda nyansen. Den blå nyansen är korrekt märkt PANTONE 302 C. Du kan ta reda på om du behöver ett “C” för bestruket (bestruket papper, slät yta) eller “U” för obestruket (obestruket papper/rå yta) i databladet för din FLYERALARM trycksak.

Pantone Farbbeispiel

I FLYERALARM-bloggen hittar du ett stort antal lämpliga tutorials där du får lära dig hur du gör den 5:e färgkanalen med hjälp av olika program. Klicka bara på den programvara du använder och följ instruktionerna. Med hjälpen blir det enkelt för dig att spara dekorfärger och specialfärger från HKS och Pantonefärgkartan samt vissa lacker och andra ytbehandlingar korrekt i dina tryckdata. Här är handledningarna:

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar