Skip to main content

Tryckformat PDF/X

By 18. March 2024 Know-how
Tryckformattet PDF/X

Den speciella PDF/X är utvecklad för tryck. Vilka är specialfunktionerna och vilka versioner finns det?

PDF-formatet uppfanns ursprungligen för att underlätta ett en säker överföring av digitala dokument. Fördelarna var (och är) i första hand att filerna innehåller all medföljande information och kan öppnas och användas av mottagaren oberoende av ursprungsprogrammet filen skapades i. Även tryckeribranschen drar nytta av dessa egenskaper och föredrar att bearbeta PDF-filer för att undvika tidskrävande och dyra prepress-steg. Men eftersom det finns utökade, mycket speciella specifikationer för tryck, utvecklades en standard som tar hänsyn till dessa specifikationer: PDF/X.

Fördelar med tryck

Tillägget X står för utbyte. För det är det det handlar om, ett så kallat blindbyte mellan kund och skrivare. Detta innebär att skrivaren teoretiskt sett kan använda PDF-filen som kunden tillhandahåller, osedd och okontrollerad. I praktiken sker dock vanligtvis en kontroll innan data släpps för tryck. Formgivaren är säker på att hans fil kommer att tryckas som önskat och tryckeriet har fördelen att risken för felaktig data minimeras.

PDF/X-formatet säkerställer att vissa grundläggande krav för tryck uppfylls. Detta inkluderar dock inte kvaliteten på filen (t.ex. vad gäller upplösningen på bilder). Det handlar snarare om att typsnitt och bilder bäddas in, att rätt färgrymd ingår eller att rätt inställningar för svällning och övertryck görs.

PDF/X-versioner

Eftersom kraven på en PDF/X-fil kan variera beroende på applikation och tekniska krav har olika varianter dykt upp under åren. De vanligaste är PDF/X-1a, PDF/X-3 och PDF/X-4. De skiljer sig främst genom stöd av olika färgrymder.

PDF/X-1a tillåter endast CMYK och dekorfärger, men inga färger baserade på ICC-profiler. Transparenser, som gradienter, är inte möjliga. Medan PDF/X1a:2001 är baserat på PDF-version 1.3, har PDF/X1a:2003 uppgraderats till 1.4.

PDF/X-3 Förutom CMYK och specialfärger möjliggör den även användning av RGB-, LAB- och ICC-baserade färger. Vid behov sker en konvertering till CMYK i pre-press-stadiet. Som regel tas dock hänsyn till målfärgsprofilen vid export från layoutprogrammet. OH-film och lager jämnas ut automatiskt. Precis som för PDF/X1a genomfördes en revidering 2003, men standardversionen är PDF/X-3:2002, som utvecklats av ECI i samarbete med Federal Association of Printing and Media. Används även till exempel av FLYERALARM.

PDF/X-4 tillåter användning av samma färgrymder som PDF/X-3, men med tillägg av transparenser och lager. I tryck används versionen till exempel för textilier som kläder eller bomullspåsar.

Värt att komma ihåg

Eftersom en PDF/X inte automatiskt betyder att din data uppfyller alla krav för tryck bör den kontrolleras innan den skickas vidare. Gör därför en noggrann kontroll, till exempel i Adobe Acrobat Pro. Läs våra instruktioner för detta. Korrekt användning av ICC-profiler i ditt layoutprogram kan också skydda dig från obehagliga överraskningar. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om ämnet. Ytterligare information om specifikationerna för FLYERALARM finns under tryckdata på flyeralarm.com.

När du har exporterat dina projekt i lämpligt PDF/X-format och följt instruktionerna ovan är det egentligen bara en sak kvar att göra: konfigurera produkten och ladda upp tryckfilen. Till exempel för broschyrer, väskor eller dina företagskläder.

Foldrar    Bomullskassar     Corporate Fashion

Registrera dig för nyhetsbrevet

Registrera dig nu för FLYERALARM-nyhetsbrevet, håll dig uppdaterad och säkra många förmåner! Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Nya produkter

Nyhetsbrevet innehåller alla höjdpunkterna – kortfattat, tydligt och beskrivande på ett ögonkast.

Aktuella nyheter

Nya produktprover och layoutmallar, praktiska checklistor eller en användbar bloggguide: du blir den första att läsa om dem.

Prisfördelar

Regelbundna månadserbjudanden, stora rabatter och exklusiva kuponger och tävlingar för dig.

Webinare

Tipps und Tricks live und von echten Profis: Nehmen Sie an Webinaren mit Adobe und FLYERALARM Digital teil.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar