Skip to main content

Specialfarver: HKS og Pantone

By 1. April 2024 Viden
HKS og Pantone

Hvornår er det nødvendigt at bruge specialfarverne HKS og Pantone? Hvad er forskellene mellem de to systemer? Og i hvilke områder bruges staffagefarver altid ud over CMYK-farverummet? Og hvordan sætter du dem korrekt op til udskrivning? Her får du svarene.

Hvor har du brug for specielle farver som HKS og Pantone?

Til visse grafiske implementeringer kræves specielle farver (HKS og Pantone) til tryk, som påføres trykmaterialet i en femte eller sjette farveenhed udover CMYK. Fordi ikke alle farver kan blandes fra de almindelige komponenter i firefarvet print.

Specialfarver anvendes primært i emballageproduktion, i produktion af højkvalitets tryksager eller Corporate-Design-oncepter. Altså til logoer eller andre elementer, der vækker genkendelse gennem farven, ikke til billedrealistisk print. Det er allerede færdigblandede ensfarver, som sikrer en ensartet farvegengivelse, uanset hvor i verden de bruges. Verdens mest kendte og mest udbredte staffagefarvesystem kommer fra Pantone, i tysktalende lande er HKS meget udbredt. Begge præsenterer deres farvepaletter på specielle vifter, som fås i forskellige udgaver til de mest almindelige papirtyper og de største industrigrene.

Pantone

Pantone-farvesystemet blev skabt af Lawrence Herbert i 1963 med det formål at levere standardiserede farver til grafiske designere og industri. Der findes nu forskellige farvevifter til de mest forskelligartede anvendelsesområder i trykkeri- og grafikindustrien. Der tages hensyn til tre typer papir: bestrøget (C) og ubestrøget (U). Den samme farveblanding bruges til tryk på de forskellige papirer, hvilket betyder, at resultaterne varierer. For eksempel ser Pantone 100 anderledes ud på et bestrøget papir end på et ubestrøget papir. Farveopskriftens bindende karakter forbliver dog altid. Grundsystemet, Pantone Matching System, omfatter 1.755 staffagefarver. CMYK-farveventilatoren i Plus-serien viser 2.868 farver, der kan repræsenteres med CMYK. Derudover er der mange andre systemer, der kortlægger specifikke staffagefarvegrupper såsom metallic eller neon. Separate farvevifter er også skabt til specielle designområder såsom tøj- og arkitektursektoren.

HKS

Navnet på HKS Trademark Association e.V. er afledt af dets stiftende virksomheder: Hostmann-Steinberg Druckfarben, Kast + Ehinger Druckfarben og H. Schmincke & Co. Foreningen har siden 1968 defineret og produceret specielle farver. I alt 3.520 solide farver er resultatet af 88 grundfarver, hver med 39 farvenuancer, som er opsummeret i HKS farveviften. Fordi hver farve har forskellig effekt på forskellige papirer, er der forskellige vifter, der er specificeret for de respektive substrater: HKS K for kunstpapir, dvs. bestrøget papir, og HKS N for naturligt, dvs. ubestrøget papir. Hver farve tildeles en kode og forkortelsen af ​​den respektive papirgruppe, så der skabes et ensartet system. Et eksempel: HKS 1 er en blød gul nuance. Hvis blandingsforholdet blev overført til CMYK, ville følgende sammensætninger resultere for de enkelte papirgrupper:

HKS 1N: 0,5,60,0
HKS 1K: 0,10,60,0

På grund af samspillet mellem den blandede farve og underlaget er resultatet det samme på de forskellige papirer. Dette sikrer, at den ønskede farvetone altid ser ens ud på de forskellige papirer. Endnu en grund til at vi bruger HKS specialfarver til FLYERALARM.

Begrænset adgang til Pantone-farver i Adobe-applikationer

Siden den 16. august 2022 er de forudinstallerede farvebiblioteker i Pantone-paletten i Adobe-applikationer som Photoshop, Illustrator og InDesign blevet udfaset. Årsagen til dette er en justering af licensen til Pantone hos Adobe. Efter november 2022 vil kun følgende tre farvekort være tilgængelige:

    • Pantone + CMYK bestrøget
    • Pantone + CMYK ubestrøget
    • Pantone + metallic bestrøget

Hvad betyder det for dig?
På grund af licensjusteringen skal du have en ny betalt Pantone Connect-licens. For at købe disse skal du installere Pantone Connect-plugin’et på Adobe Exchange. Hvis du har spørgsmål, bedes du kontakte FLYERALARM Support.

Til kontakt

Forresten: Du kan finde flere oplysninger om håndtering af Pantone-farvekort i ældre Adobe CC- og Adobe CS-versioner på Adobes hjælpeside. Lær mere om udskrivning af staffagefarver i Photoshop, arbejde med farveprøver i InDesign eller Pantone-Plus-farvebiblioteker i Illustrator.

Opret Pantone staffagefarver manuelt til udskrivning

Til manuel oprettelse af Pantone farver skal du bruge en Pantone farvevifte til at vælge den nøjagtige farveværdi for dit trykte produkt. Fortsæt derefter som følger:

  1. Opret en 5. farvekanal.
  2. Opret en ny ensfarvet farve.
  3. Navngiv den solide farve med den nøjagtige Pantone-værdi, som du kan læse i din Pantone-farvevifte.

Bemærk den korrekte stavning!

Når du navngiver Pantone-farveværdien, skal du sørge for at bruge den korrekte stavemåde! Selv små transponerede cifre, et manglende mellemrum eller brug af små bogstaver i stedet for store bogstaver kan allerede føre til farveændringer.

Den korrekte betegnelse følger skemaet: PANTONE nummer C eller U

I dette eksempel ville PANTONE Red 032 C være den korrekte navngivning for den røde nuance. Den blå nuance er korrekt mærket PANTONE 302 C. Du kan finde ud af, om du har brug for et “C” for Coated (coated papir, glat overflade) eller “U” for Uncoated (ucoated papir/ru overflade) i databladet for dit FLYERALARM printprodukt.

Pantone Farbbeispiel

I din FLYERALARM-blog finder du en lang række passende tutorials, hvor du lærer, hvordan du laver den 5. farvekanal ved hjælp af forskellige programmer. Bare klik på den software, du bruger, og følg instruktionerne. Med hjælpen bliver det nemt for dig at gemme fuldtone og specielle farver fra HKS og Pantone farvepaletten samt visse lakker og andre finishes korrekt i dine printdata. Her er tutorials:

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar