Skip to main content

Tutorial Forædling – opret staffagefarver i Photoshop

By 21. September 2022 December 8th, 2022 Tutorials, Viden
Opret Staffage og specielfarver i Photoshop

Du kan også oprette forædlinger som solide farver i Adobe Photoshop og eksportere PDF-filer der kan udskrives, forudsat at du overholder nogle få indstillinger. Her lærer du, hvordan du kan opret staffagefarver i Photoshop og laver en printbar PDF.

Billedbehandlingssoftwaren Adobe Photoshop tilbyder utallige muligheder for at forvandle smukke billeder til rigtige mesterværker. Der findes dog bedre software til at designe layout og trykdata, som du kan læse en sammenligning af her på bloggen. For at oprette trykfiler anbefaler vi programmer designet til dette formål, såsom Adobe InDesign, Illustrator eller Scribus.
Alligevel kan du gemme printbare PDF-filer med Photoshop. Du kan endda oprette staffagefarver som den femte farvekanal.

Photoshop CC blev brugt på en Windows-maskine i denne øvelse. Du kan også oprette staffagefarver med Adobe InDesign, Illustrator eller Scribus. Læs hvordan her:

Trin 1: Installer ICC-profiler og opret fil

Det er vigtigt, at du kun arbejder i CMYK-tilstand. Når du opretter dokumentet, skal du tage højde for det endelige format på dit trykte produkt, inklusive bleed og opløsning. Du kan finde detaljerede instruktioner om, hvordan du opretter filen her: Opret trykklar JPEG og TIFF med Photoshop

Bliv ikke forvirret: Det linkede selvstudium forklarer, hvordan man gemmer printbare JPEG’er og TIFF’er i Photoshop. At forarbejdet til en trykklar PDF med en femte farvekanal er dog nøjagtig det samme.

Trin 2: Vælg det område, der skal forædles

Først skal du sikre dig, at du virkelig arbejder i CMYK-farvetilstand. For at gøre dette skal du klikke på Billede, Tilstand og vælge CMYK-farve.

Vælg nu det område, der skal forædles med lak eller hotfoil. I dette eksempel skal ordet TRAVELLER forfines på billedet. For at gøre dette skal du bruge et markeringsværktøj såsom Magic Wand-værktøjet. Det markerede område er indrammet som vist på skærmbilledet.

Trin 3: Opret staffagefarver med Photoshop

For at begynde at oprette staffagefarven i Photoshop skal du skifte fra visningen Lag til visningen Kanaler. Hvis kanalerne ikke vises i dit arbejdsområde, kan du aktivere displayet under Vinduer og kanaler. Alle farvekanaler, dvs. cyan, magenta, gul og sort i CMYK-tilstand, vises i kanalvisningen.

Opret nu en ny staffagefarvekanal. For at gøre dette skal du klikke på boksen vist på skærmbilledet ovenfor og vælge Ny staffagefarvekanal…

Vinduet Ny staffagefarvekanal åbnes. Indtast den betegnelse, der er angivet i databladet for dit produkt under Navn, for eksempel lak eller folie. Sørg for at vælge 100 % for Styrke. Staffagefarvekanalen indstilles automatisk til Overprint (i Photoshop kaldes denne funktion Multiplicer). Dette kan heller ikke ændres med billedredigeringsprogrammet.

Tip: Hvis du ønsker at afslutte dit trykte produkt med hotfoil, skal du slette det lag, du har oprettet skrifttypen i, efter du har oprettet den Staffagefarvelaget. Ellers vil den (i dette eksempel) røde skrifttype også blive udskrevet, og du risikere at ende med røde kanter rundt om din folie. Hvis du kun ønskede at vise bogstaverne i dette eksempel som en relieflak og ikke ønsker den røde farve trykt, så fortsæt på samme måde. OBS: Selv hvis du sletter skrifttypelaget, bevares den ensfarvede kanal inklusive markeringen.

Derefter skal du reducere alle lag til et baggrundslag med “Flatten image”. Sørg for at dit lag med Staffagefarven ligger øverst.

Trin 4: Gem trykklar PDF med Photoshop

For at få produceret et printprodukt med forædling skal du gemme en PDF-fil med Photoshop i stedet for en JPEG eller TIFF. For at gøre dette skal du klikke på Filer og Gem som…

Vælg Photoshop PDF som format. Sæt også kryds ved staffagefarver for at gemme PDF’en med den femte farvekanal. Klik derefter på Gem.

Nu åbnes endnu et vindue, hvor du kan indstille PDF-specifikationerne. Vælg PDF/X3:2002 her, og klik derefter på Gem PDF.

Konklusion: At oprette staffagefarver med Photoshop er meget nemt

Med Photoshop kan du helt sikkert skabe staffagefarver. Du kan i øvrigt bruge Adobe Acrobat Pro til hurtigt og nemt at tjekke, om din staffagefarve er lavet korrekt, og om dine printdata i øvrigt er korrekte. Intet står i vejen for dine flyers, foldere, magasiner og mange andre produkter med eksklusiv forædling.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar