Skip to main content

Trykformatet PDF/X

By 18. March 2024 Viden
Trykformatet PDF/X

Den specielle PDF/X er udviklet til tryk. Hvad er de særlige funktioner, og hvilke versioner er der?

PDF-formatet blev oprindeligt opfundet for at lette sikker udveksling af dokumenter digitalt. Fordelene var (og er) primært, at filerne indeholder al den medfølgende information og kan åbnes og bruges af modtageren uafhængigt af oprettelsesprogrammet. Trykindustrien udnytter også disse egenskaber og foretrækker at behandle PDF-filer for at undgå tidskrævende og dyre trin i prepress. Men da der gælder udvidede, helt særlige specifikationer for trykning, blev der udviklet en standard, der tager højde for disse specifikationer: PDF/X.

Fordele ved udskrivning

Tilføjelsen X står for udveksling. For det er det, det handler om, en såkaldt blind udveksling mellem kunde og trykkeri. Det betyder, at printeren teoretisk kan bruge PDF-filen, som kunden har leveret, uset og ukontrolleret. Ikke desto mindre er der i praksis normalt et tjek, før data frigives til tryk. Designeren har sikkerhed for, at hans data bliver printet som ønsket, og trykkeriet har den fordel, at risikoen for forkerte data minimeres.

PDF/X-formatet sikrer, at visse grundlæggende krav til udskrivning er opfyldt. Dette inkluderer dog ikke kvaliteten af ​​filen (f.eks. hvad angår opløsningen af ​​billeder). Det handler derimod om, at skrifttyper og billeder er indlejret, det korrekte farverum er inkluderet eller de korrekte indstillinger for trapping og overprint er lavet.

PDF/X Versioner

Da kravene til en PDF/X-fil kan variere alt efter applikation og tekniske krav, er der opstået forskellige varianter gennem årene. De mest almindelige er PDF/X-1a, PDF/X-3 og PDF/X-4. De adskiller sig primært gennem støtte fra forskellige farverum.

PDF/X-1a tillader kun CMYK og staffagefarver, men ingen farver baseret på ICC-profiler. Gennemsigtigheder, ligesom niveauer, er ikke mulige. Mens PDF/X1a:2001 er baseret på PDF version 1.3, er PDF/X1a:2003 blevet opgraderet til 1.4.

PDF/X-3 Udover CMYK og specielle farver, muliggør den også brugen af ​​RGB, LAB og ICC-baserede farver. Om nødvendigt sker en konvertering til CMYK i pre-press-stadiet. Som regel tages der dog hensyn til målfarveprofilen ved eksport fra layoutprogrammet. Transparenter og lag glattes automatisk. Som med PDF/X1a blev der gennemført en revision i 2003, men standardversionen er PDF/X-3:2002, som udviklet af ECI i samarbejde med Federal Association of Printing and Media. Bruges f.eks også af FLYERALARM.

PDF/X-4 tillader brug af de samme farverum som PDF/X-3, men med tilføjelse af transparenter og lag. På tryk bruges versionen fx til tekstiler som tøj eller bomuldsposer.

Værd at bemærke

Da en PDF/X ikke automatisk betyder, at dine data opfylder alle krav til udskrivning, bør det tjekkes, inden det videregives. Foretag derfor et detaljeret tjek, for eksempel i Adobe Acrobat Pro. Læs vores instruktioner til dette. Den korrekte brug af ICC-profiler i dit layoutprogram kan også beskytte dig mod ubehagelige overraskelser.Dette kan du læse mere om i vores artikel om emnet. Yderligere information om specifikationerne for FLYERALARM kan findes under trykdata på flyeralarm.com.

Når du har eksporteret dine projekter i det passende PDF/X-format og fulgt instruktionerne ovenfor, mangler der egentlig kun én ting: Konfigurer produktet og upload trykdataene. For eksempel til foldere, muleposer eller din Corporate Fashion.

Foldere    Muleposer    Corporate Fashion

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tilmeld dig nu FLYERALARM nyhedsbrevet, hold dig opdateret og sikre dig adskillige fordele! Tilmeld dig nyhedsbrevet.

Nye produkter

Nyhedsbrevet indeholder alle højdepunkterne – fortættet, klart og beskrivende på et øjeblik.

Aktuelle Nyheder

Nye produkteksempler og layoutskabeloner, praktiske tjeklister eller en nyttig blogvejledning: du vil være den første til at læse om dem.

Prisfordele

Regelmæssige månedlige tilbud, store rabatter og eksklusive værdibeviser og konkurrencer til dig.

Webinare

Tipps und Tricks live und von echten Profis: Nehmen Sie an Webinaren mit Adobe und FLYERALARM Digital teil.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar