Skip to main content

Tutorial: Opret en trykklar PDF med Illustrator

By 23. September 2022 September 27th, 2022 Viden

Opret en trykklar PDF med Illustrator: I denne trin-for-trin guide finder du alle de vigtige ting, du skal overveje for korrekt eksport.

Adobe Illustrator har ikke sit navn for ingenting, det henvender sig trods alt primært til grafikere og designere, der illustrerer alverdens ting med deres arbejde. Dette kan også omfatte trykprodukter, der kan laves i programmet lige så praktisk som i InDesign eller andre. For en optimal trykfil er der kun nogle få ting at overveje ved oprettelse og eksport, som dog ikke er uvæsentlige for det ønskede resultat. Følgende vejledning vil derfor guide dig trin for trin gennem de vigtigste punkter for en printbar PDF og levering til din FLYERALARM online-trykkeri. Instruktioner og skærmbilleder er baseret på Illustrator CC til Windows, men proceduren for ældre versioner og Mac-brugere er næsten identisk.

Trin 1: Installer ICC-profiler

For at kunne oprette og eksportere printdata korrekt er den rigtige ICC-Profil et vigitgt grundlag. Download derfor profilerne “ISO Coated v2” (til storformat tryk) og “ISO Coated v2 300 %” (for alle andre trykprodukter) http://www.eci.org/en/downloads. For at installere dem skal du højreklikke på den ønskede profil i Windows og vælge Installer. Hvis du bruger en Mac, skal du kopiere de ønskede profiler til mappen Library/ColorSync/Profiles/Recommended. Nu kan du få adgang til dem i alle de programmer, du bruger.
For at arbejde direkte med den korrekte farveprofil i Photoshop skal du vælge Rediger > Farveindstillinger i menuen og vælge det relevante CMYK-arbejdsfarverum.

Tip: Dukker de nye farveprofiler ikke op så tryk på more options så skulle de gerne være der.

Trin 2: Opret fil

Indstil nøgledataene for dit dokument. Indtast slutformatet på dit valgte produkt under “Bredde” og “Højde” og “Bleed”, som du kan finde det i det tilsvarende datablad for produktet. I dette eksempel laver vi en DIN A5 flyer, der kræver 1 mm bleed på hver side. Dette er til sidst markeret som en rød linje i dokumentet Placer altid dit indhold (grafik, fotos, baggrunde osv.) mindst op til denne røde linje.

For at ændre størrelsen på dit layout bagefter skal du klikke på Fil > dokumentopsætning. Et vindue åbnes, hvor du kan justere bleed direkte. Klik på “Rediger tegnebræt” for at ændre de nøjagtige dimensioner af dit dokument (dvs. højde og bredde).

I modsætning til andre Adobe-programmer kan du dog ikke justere højden og bredden direkte i det vindue, der åbnes. I stedet skal du indtaste bredde og højde i fanen “Egenskaber” under punktet “Artboard” og “Transformer”.

Trin 3: Eksporter

Når du er færdig med at designe dit produkt, skal du vælge Filer > Gem som i menuen. Giv din fil et navn i det vindue, der åbnes, og vælg “Adobe PDF” som filtype. Du kommer nu til eksportindstillingerne med følgende kategorier:

  • General

    Vælg “PDF/X-3:2002” som Adobe PDF-forudindstillingen (1) og indstil “PDF/X-3:2002” (2) under Standard og “PDF 1.3” under Kompatibilitet (3).
    En undtagelse er data beregnet til tryk på tøj eller bomuldsposer. Disse skal eksporteres som PDF/X-4.

  • Komprimering

    For farve- og gråtonebilleder skal du indstille bikubisk nedsampling til 356 ppi for billeder større end 450 ppi.

  • Mærker og Bleed

    For at der kan tages højde for bleed under eksporten, skal du markere afkrydsningsfeltet “Brug dokumentudløbsindstillinger”. Sørg også for, at ingen af ​​mærkerne er aktiveret.

  • Output

    Vælg “Ingen konvertering” for farvekonvertering, og kontroller, at “ISO Coated v2 300%” (for printprodukter) eller “ISO Coated v2” (for Storformat) er indstillet under Navn på outputmetodeprofilen. Baseret på forudindstillingerne i trin 1 bør den korrekte farveprofil dog allerede være valgt automatisk.

  • Avanceret

    Hvis du vælger PDF-forudindstillingen “PDF/X-3:2002”, bør forudindstillingen Flatten Transparency allerede være indstillet til “Høj opløsning” og ikke kan tilpasses. Hvis du stadig kan vælge rullemenuen, skal du vælge “Høj opløsning” her.

  • Sikkerhed

    Hvis du valgte PDF/X-3:2002, skulle du ikke kunne indstille noget i denne kategori, og det er en god ting. For hvis der kræves en adgangskode for at åbne og/eller udskrive, kunne filen ikke behandles.

  • Overblik

    Her kan du hurtigt se alle de indstillinger, du har foretaget i de enkelte kategorier. Eventuelle advarsler vises også, hvis justeringer ikke er korrekte eller måske ikke er kompatible med hinanden.

Når du har foretaget alle indstillinger, skal du klikke på “Gem PDF”, og du vil modtage din printbare PDF. Du kan i vores artikel finde ud af, hvordan du kan undersøge dette igen, inden du afleverer det til printeren
„Kontrol af trykfiler med Adobe Acrobat Pro XI“.

Klassikere og Nyheder

Du har lært, hvordan du nemt genererer en PDF med Illustrator. Nu er det tid til at anvende denne nye viden! Med dit online trykkeri FLYERALARM kan du selvfølgelig designe alle klassikerne såsom flyers, foldere eller plakater. Hver måned udvides sortimentet dog også med en lang række nye produkter. Vidste du f.eks., at du kan få trykt adskillige reklamegenstande såsom kuglepenne eller lightere? Eller storformat produkter som pavilloner og Sequal produkter? Se vores nye produkter fra tid til anden!

Se de aktuelle nyheder

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar