3 tips om het juiste posterformaat te kiezen

By 7. april 2022 april 13th, 2022 BeInspired, Inspiratie

Wil je een poster maken, maar twijfel je over het juiste formaat? In dit blog vind je antwoord op de vraag: welk formaat poster moet ik drukken? Alle posterformaten staan op een rij uitgelegd met een voorbeeld van een gebruikssituatie. Een poster maken is namelijk niet moeilijk, maar het formaat is wel het belangrijkste onderdeel om de poster goed te laten opvallen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk waar je hem ophangt.

Wat is een standaard poster formaat?

Het meest gekozen posterformaat is A3. Deze posters zie je veel hangen op beurzen en in restaurants en winkels.

3 tips om het juiste posterformaat te kiezen

1. Bedenk eerst waar je de poster wilt hangen. Is het onderdeel van een bushokjes- campagne of moet hij op het prikbord in de kantine komen?
2. Teken het formaat poster met potlood en liniaal uit op een groot vel papier. Houd het tegen de muur aan om de daadwerkelijke grootte goed te kunnen bekijken.
3. Maak één proefdruk om te zien of de kleuren, lettertypes en het ontwerp goed overkomen van een afstand.

 

Alle posterformaten op een rij

A4-poster formaat

Afmeting in cm: 21 x 29,7 cm
Voorbeeld: Een A4 poster is het meest bekende formaat. Een A4 poster is even groot als printpapier. Je ziet A4 posters veel op scholen, in pashokjes of wc-hokjes. Een A4 formaat is naast een klein posterformaat ook geschikt om te gebruiken als flyer.

A3-poster formaat

Afmeting in cm: 29,7 x 42 cm
Voorbeeld: Een A3 poster is het meest gekozen formaat. Dit komt omdat A3 groot genoeg is om de aandacht te trekken. Het is groter dan A4, maar het heeft ook niet heel veel ruimte nodig. Een A3 poster is vooral geschikt om binnen op te hangen. Denk aan prikborden op school of kantoor, horeca en in winkels.

A2-poster formaat

Afmeting in cm: 42 x 59,4 cm
Voorbeeld: A2 is het tussenformaat tussen de veel gekozen A3 poster en de grote A1 poster. Het A2 formaat is een mooi formaat voor het afdrukken van een foto of een promotieposter. Sale en promotieposters die je in etalages en op winkelruiten ziet hangen zijn vaak een A2-poster.

A1-poster formaat

Afmeting in cm: 59,4 x 84 cm
Voorbeeld: Een A1 formaat is geschikt voor een stoepbord of lichtbakposter. Het A1 posterformaat is 8 keer groter dan een A4. Het heeft dus flink wat ruimte nodig en komt daarom buiten het meest tot zijn recht. Het voordeel van een A1 poster is dat je helemaal los kunt met het ontwerp en qua afbeeldingen, tekst en kleuren flink kunt uitpakken.

Wil je meer tips om posters te maken? Bekijk dan het blog: Hoe maak ik een opvallende poster?

 

A0-poster formaat

-Afmeting in cm: 84,1 x 118,9 cm
-Voorbeeld: Een A0 poster is geschikt voor plekken waar veel ruimte is, zoals stations, reclamezuilen, winkelstraten en evenementen. Ook is een A0 formaat poster geschikt voor beurzen.

Abri poster formaat

Afmeting in cm: 118,5 x 175 cm
Voorbeeld: Een abri poster vind je terug in bushokjes. Een abri betekent letterlijk een bushokje. Het komt van het Franse werkwoord abriter dat beschutten betekent. Een abri is het grootste posterformaat dat je kunt kiezen en is naast bushokjes ook geschikt voor bij grote evenementen of voetbalstadions.

 Heb je het posterformaat gekozen? Bekijk dan het blog in 6 stappen posters drukken en je hebt in een handomdraai je posters besteld.

Posters drukken

Posters laten drukken bij FLYERALARM is simpel. Binnen 5 stappen heb jij je poster besteld en binnen enkele werkdagen worden ze gratis thuisbezorgd. Heb je de posters morgen nodig? Maak dan gebruik van onze overnight service. Deze service herken je aan het logo van het halve maantje bij het product.

Mark Noteboom

About Mark Noteboom

Hinterlassen Sie einen Kommentar