Skip to main content

Crossmedia-marknadsföring del 3: Fiktiv kampanj för långsiktig reklam

By 6. November 2023 BeInspired

Crossmedia-marknadsföring är idealisk för långsiktiga reklaminitiativ. Om du lägger tid och energi på ett bra koncept en gång och utvecklar en kampanj baserad på det, kommer du att dra nytta av det under en lång tidsperiod. I denna fallstudie planeras en crossmedia-kampanj för en fiktiv elektronikåterförsäljare.

I den här artikeln planeras en crossmedia-reklamkampanj för Elofs Elektronik. Redan i den första artikeln i serien om crossmedia-marknadsföring skapades en reklamkampanj för denna fiktiva elhandlare för att marknadsföra en sommarfestival. I den här artikeln förklarar vi på samma sätt hur du väljer lämpliga mediekanaler utifrån din målgrupp och hur du kopplar enskilda åtgärder till en kampanj. Låt dig inspireras och överför åtgärderna till dina egna reklamkampanjer.

Crossmedia-Marketing Teil 1: Die Basics
Crossmedia-Marketing Teil 2: Fiktive Kampagne für ein Event
Crossmedia-Marketing Teil 3: Fiktive Kampagne für langfristige Werbung

Utgångspunkten

Elof är mycket nöjd med omsättningen i sin elbutik. Ändå ser han ett behov av att optimera sina reklamåtgärder. Å ena sidan för att övertyga potentiella köpare i omedelbar närhet av hans butik att köpa från honom och hans kollegor istället för att beställa från online-återförsäljare. Å andra sidan vill han göra sina reklamåtgärder mer effektiva för att få ut så många kundkontakter som möjligt av varje krone han investerar i PR. Därför bestämmer sig företagsledaren för att slå på reklamtrumman med en crossmedia-marknadsföringskampanj från och med nu och öka sin dagliga verksamhet.

Målgrupp

Såsom förklarades i den första artikeln i denna serie är det nödvändigt att fastställa målgruppen så exakt som möjligt för att kunna utveckla reklamåtgärder som är anpassade till (potentiella) kunders behov och intressen.

Som redan nämnts i den andra delen av serien har Elofs Elektronik en mycket bred målgrupp. Elektroåterförsäljaren säljer vitvaror och hushållsapparater, men även konsumentelektronik, hifi-utrustning samt foto- och kamerautrustning. Produktsortimentet är lika brett som målgruppen: unga män som är intresserade av videospel, teknikintresserade kvinnor och män som är intresserade av TV-apparater, hi-fi-anläggningar och hemunderhållning, unga familjer som letar efter billiga hushållsapparater och vitvaror samt stamkunder som behöver nya apparater regelbundet och som lägger stort värde på kvalitet, service och grundlig rådgivning. De allra flesta kunderna bor inom en radie på 20 till 25 kilometer från Elofs butik.

Kommunikationskanaler för crossmedia-marknadsföring

Nu är det upp till Elof att hitta rätt media utifrån sin målgrupp och avsikten att lansera en så långsiktig reklamkampanj som möjligt. Detta innebär att de enskilda reklamåtgärderna måste vara prisvärda så att de kan användas regelbundet under en längre tid. Upprepning är trots allt det som fastnar i minnet.

När det gäller Elofs Elektronik kommer sociala medier väl till pass. Elof är säker på att nå unga människor i sin målgrupp via Facebook, Instagram och Co. Här bör återförsäljaren varje vecka informera om nya produkter och rabatter, dela med sig av positiva produkttester av artiklar i sortimentet och ibland ge en inblick bakom kulisserna. Ett annat beprövat sätt att nå en relativt ung målgrupp är bioreklam. Särskilt på mindre biografer som inte ingår i en stor kedja är priserna för att skicka reklamklipp mycket rimliga. Den stora fördelen för Elof: På den lokala biografen i hans lilla stad når han exakt sin målgrupp: unga familjer och mediekunniga människor från det omedelbara grannskapet. För att göra ett professionellt intryck kan Elof ta hjälp av en byrå för reklam- och förklaringsfilmer. Företagaren bör sedan återanvända filmerna på sin webbplats och i sociala medier för att maximera sin investering.

Förutom eller som alternativ till bioreklam finns det naturligtvis också reklaminslag i lokala radio- och TV-stationer. Även om täckningsförlusten är något högre än vid ren bioreklam, är upprepningsfrekvensen för reklamklippen mångdubbelt högre.

En riktig klassiker bland lokala reklaminitiativ är sponsring. Elofs Elektronik skulle till exempel kunna stödja en lokal idrottsförening. Å ena sidan höjer det företagets profil och å andra sidan bygger det upp en image som ett lokalt, ansvarsfullt företag. Det kan också löna sig för företaget att sponsra en lokal kultur- eller musikfestival för att öka marknadspenetrationen i det omedelbara upptagningsområdet.

Elof når också en bred publik genom olika trycksaker. För många familjer är det helt enkelt en del av jobbet att studera broschyrer som skickas per post till alla hushåll i ett visst område. Många fattar till exempel beslut vid frukostbordet på lördagen om var de ska handla nästa vecka, om det är värt att åka till det lokala köpcentret eller om det är rätt tid att köpa en ny hushållsapparat eller elektrisk apparat.

Ofta väcks önskan om en viss produkt först av en tilltalande annons i en professionell broschyr. Oavsett om det är en foldrar, en selfmailer eller et helt magasin: det viktigaste är att produkten har en attraktiv design, en högkvalitativ finish och att den levereras pålitligt och regelbundet. För det är bara om läsningen av broschyren blir en rutin för mottagarna som den önskade reklameffekten uppnås.

På samma sätt bör du gå vidare med att definiera lämpliga mediekanaler baserat på dina målgrupper. En översikt över olika kanaler och deras egenskaper hittar du i den första artikeln i serien om crossmedia-marknadsföring.

Utveckla en kampanj baserad på individuella åtgärder

När ni har bestämt er för ett urval av medier är det viktigt att följa upp med ett tydligt koncept. Utveckla en bärande idé med en slogan som kan spridas i olika kanaler. Håll alla marknadsföringsinsatser i era företagsfärger och arbeta med återkommande symboler, grafik eller testimonials. På så sätt kan alla era enskilda initiativ identifieras som en del av en större helhet. Endast på detta sätt kan man uppnå effekten att de enskilda åtgärderna förstärker varandra med crossmedia-marknadsföring.

För att fortsätta med exemplet Elofs Elektronik: Den målgruppsanpassade uppdelningen av reklambudgeten på sociala medier, bioreklam, broschyrer och sponsring ökar kännedomen om företaget betydligt mer än en tillfällig och dyr enskild åtgärd. Det enda viktiga är att reklamkampanjerna är sammanhängande. Företagets färger mörkblått och orange löper som en röd tråd genom alla kanaler, liksom företagets logotyp och slogan “Din expert på elektronik och hushållsapparater i Mallby”.

Men innehållet i åtgärderna måste naturligtvis anpassas till respektive media. En avslappnad “Ha kul med följande film” i bioreklam är väl lämpad för målgruppen, medan detaljerad produktinformation och pristabeller är mycket bättre i broschyrer.

Crossmedia-marknadsföring: planerad, flexibel och personlig

Sammanfattningsvis kan man säga att fördelarna med crossmedia-marknadsföringskoncept motiverar den större ansträngningen jämfört med vanliga reklamåtgärder. När de enskilda delarna i en crossmedia-kampanj har planerats kan de enkelt anpassas till andra kanaler. På så sätt kan du kontinuerligt utöka ditt koncept utan att kärnan i din långsiktiga reklam försvagas. Detta gäller för marknadsföring av enstaka evenemang – men även för permanenta reklamåtgärder.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar