Skip to main content

Hur du får ut det mesta av Black Friday

By 2. October 2023 BeInspired

Black Friday 24 november 2023: För den som gillar att hålla i pengarna är det den bästa dagen på året. Och för många företag är det början på julhandeln. Öka din försäljning med Black Friday 2023! Här kan du ta reda på vad du ska tänka på och massor av inspiration.

Black Friday är en av årets starkaste försäljningsdagar. Under 2019 spenderade kunder bara i Sverige cirka 7,1 miljarder kronor! Men shoppingevenemanget som har sitt ursprung i USA är inte bara för internet- och elektronikjättar. Mellanstora företag, återförsäljare och till och med restauranger drar också nytta av hypen kring den första fredagen efter Thanksgiving. År 2023 är det den 24 november.

Black Friday fungerar både online och offline

Oavsett vad man kallar en rea så är konceptet alltid samma: Efter Thanksgiving-helgen strösslar återförsäljarna julrean med rabatter. Men inte bara Amazon, MediaMarkt och gänget kan öka sin försäljning med det kollektiva sparandet. Från återförsäljare till krögare kan alla säkra en del av kakan. Vad tycker du t.ex. om följande idéer?

Black Friday, black trousers!

För butiker och modebutiker är Black Friday ett bra tillfälle att bli av med förra säsongens kläder och accessoarer. De kan ta det bokstavligt och t.ex. sälja ett sortiment av svarta och gråa kläder med fina rabatter. Och är det inte edtra snyggt i det kalla vädret? Det är det!

Naturligtvis kan du också göra dig lustig över Black Friday-kampanjen och bara ge rabatt på extra färgglada och granna kläder. Kalla bara din kampanj Colorful Friday och annonsera den med färgglada flygblad, affischer och annonser i sociala medier. Har du ingen erfarenhet av detta? Inga problem: du kan också ta reda på hur du bäst annonserar din kampanj i den här artikeln.

Restaurangerna tar täten!

Visserligen var Black Friday de senaste åren förmodligen en dyster historia för många restaurang- och pubägare på grund av Covid-19. Det gör det ännu viktigare att spänna musklerna i år. Dra nytta av den nuvarande avslappnade situationen för kampanjer som kommer att göra din restaurang till en populär plats. Till exempel av…

  • skapa rätter med wow-faktor,
  • dela ut bonuskort med exklusiva rabatter,
  • servera en hälsning från köket till alla svartklädda gäster,
  • värd för en speciell Black Friday-middag,
  • erbjuda restaurangkuponger till reducerat Black Friday-pris
  • möjligheterna är oändliga.

Särskilt under tiden fram till jul ökar lusten att bli bortskämd med något gott hos potentiella kunder. Och till reducerat pris? Lätt! Viljan att stötta krögare med köp av restaurangkuponger eller besök på en speciell middag och samtidigt hämta en enkel okomplicerad julklapp bör därför vara hög.

Hur marknadsför du din Black Friday-kampanj?

I princip agerar små och medelstora företag, krögare och återförsäljare på exakt samma sätt med sin Black Friday-kampanj som med all annan lokal reklam. Det viktiga är att du annonserar både online och offline. Cross-media är nyckelordet. Det kan vara flygblad, affischer, annonser i tidningar och lokaltidningar, bio- eller radioannonser, särskilda sponsringskampanjer och en kampanj i sociala medier. Låter det komplicerat? Det behöver det inte vara. Med rätt partner för att ge dig råd om tvärmediala marknadsföringsstrategier innebär det knappast någon extra ansträngning för dig jämfört med dina vanliga reklamåtgärder.

Om du föredrar att hålla i tyglarna själv är broschyren för sociala medier ett enkelt och okomplicerat sätt att skapa en tvärmedial kampanj i minsta möjliga skala. Här designar du ditt flygblad som vanligt – därifrån kan du starta en Facebook- eller Instagram-kampanj som skickar in många gäster eller kunder i din butik.

Tips: För kampanjer och speciella tillfällen, som Black Friday, men även Halloween, påsk eller jul, passar såklart reklammaterial i små upplagor. Till exempel digitaltryckta affischer, fönsterfilmer, gatuskyltar, hyllskyltar…

Rent logiskt är det viktigt att motiv, färgkoncept och snärtiga slogans upprepas över alla kanaler – det är det enda sättet att uppnå önskad minneseffekt hos potentiella gäster eller kunder. Men på tal om namn och slogans så finns det några juridiska aspekter att ta hänsyn till i förhållande till Black Friday:

Black Fridays varumärkesrättigheter har upphört

Under lång tid var “Black Friday” registrerat som ett ordmärke hos Patent and Trademark Office och skyddat som ett varumärke av Federal Patent Court. Efter en lång juridisk tvist mellan varumärkesägaren från Kina och onlineportalen blackfriday.de och andra parter, beslutade den federala patentdomstolen den 28 februari 2020 att annullera ordmärket för de väsentliga tjänsterna “reklam”. Varumärkesägaren överklagade till den federala domstolen inom tidsfristen. Den 27 maj 2021 bekräftade dock den federala högsta domstolen beslutet från den federala patentdomstolen, och förklarade därmed domen laga kraft och kan inte överklagas.

Termen “Black Friday” ströks därmed slutligen ur varumärkesregistret och kan nu fritt användas för tjänsterna “marknadsföring”, “organisering och genomförande av reklamevenemang”, “planering av reklamåtgärder”, “reklamspridning” och ” reklam på Internet för tredje part” samt för olika andra tjänster relaterade till reklam.

Ändå finns det fortfarande undantag bland undantagen. Till exempel stämmer onlineportalen blackfriday.de för närvarande de varor och tjänster som inte omfattades av beslutet från den federala patentdomstolen. Frågan bör därför även fortsättningsvis behandlas med lyhördhet. Därför är du i alla fall på den säkra sidan om du letar efter ett alternativt namn. Black Week, Cyber ​​​​Monday, Cyber ​​​​Week, Black Week, Colorful Friday, Dark Friday … Det finns inga gränser för kreativiteten.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar