Skip to main content

Jul med Flyeralarm: Skapa oändliga mönster med Illustrator

By 27. November 2022 December 12th, 2022 Tutorials
Skapa oändliga mönster med Illustrator

Skapa oändliga mönster – med Adobe Illustrator är det enkelt och tar bara några minuter. I den här guiden lär du dig allt du behöver veta för att skapa ett jämnt upprepande tryckmönster – till exempel om du vill designa omslagspapper själv.

Upprepande mönster, även kända som sömlösa mönster, krävs om du till exempel vill designa egna tapeter, vinylgolv eller omslagspapper. Men även om du vill skriva ut en jämn bakgrund för flyers, affischer eller andra trycksaker kan du skapa sömlösa mönster med Illustrator.

I följande exempel ska ett individuellt omslagspapper skapas. Illustrator CC används på en PC, självklart fungerar allt på samma sätt på Mac.

Guide – Skapa ändlösa mönster

Steg 1: I det här exemplet skapas utskriftsdata för omslagspapperet direkt i det första steget. Du kan ta reda på hur detta fungerar, vad du behöver vara uppmärksam på och hur du i slutändan exporterar en utskrivbar PDF i motsvarande Illustrator-tutorial här i bloggen.

Naturligtvis kan du också skapa mönstret i vilket dokument som helst med valfritt format och färgrymd och applicera det på en korrekt skapad fil efteråt.

Steg 2: Skapa nu en liten del av ditt ändlösa mönster. Kom ihåg: Det här avsnittet fungerar som en mall för ditt områdesfyllningsmönster och kommer senare att radas upp sömlöst.

Tips: Speciellt för särskilda tillfällen som jul eller andra högtider, hittar du alla typer av material på sidor med gratis vektorgrafik som du fritt kan använda. I det här exemplet användes grafik från Freepik för att skapa mönstret.

Steg 3: Välj sedan hela avsnittet av din upprepning inklusive all grafik och använd detta som grund för ditt oändliga mönster. För att göra detta, klicka på Objekt, Mönster och Skapa i menyraden.

Steg 4: Du kan nu se en förhandsvisning av ditt mönster i bakgrunden. Dessutom öppnas två fönster: Du kan nu ge ditt ändlösa mönster ett namn i mönsteralternativen. En ny färgruta som innehåller ditt ändlösa mönster kommer också att dyka upp i färgrutorna. Du kan nu hantera det här mönstret som du skulle göra med en fyllningsfärg. Bekräfta med Klar (den här knappen visas vanligtvis i en stapel under menyraden).

Steg 5: Eftersom hela dokumentet ska färgläggas med mönstret i det här exemplet (det är trots allt omslagspapper som skrivs ut över hela ytan) så ritas nu helt enkelt en rektangel över hela dokumentets yta.
Området av rektangeln färgas sedan med det ändlösa mönstret under Egenskaper.

Steg 6: Du kan sedan skala mönstret. För att göra detta, öppna fönstret Transform. Om du inte ser denna funktion automatiskt, klicka på Fönster och Transformera i menyraden.
Om du nu klickar på de tre små alternativraderna i transformeringsfönstret kan du bestämma om du vill ändra objektet med mönster, endast objektet eller endast mönstret vid skalning.

Här är två exempel på omslagspapper med mönstret förstorat (vänster) och förminskat (höger).

Endlosmuster für Geschenkpapier groß Endlosmuster für Geschenkpapier klein

Och efter att ha skapat mönstret?

Om du är nöjd med ditt mönster, exportera tryckfilen som vanligt med Illustrator. Du kan också ta reda på vad du ska vara medveten om när du exporterar i Illustrator-handledningen som länkades till i början.

Och det är allt. Så oavsett om du vill designa ditt eget omslagspapper, skriva ut egna tapeter eller letar efter ett enkelt sätt att skapa en enhetlig bakgrund för alla typer av tryckta produkter: att skapa oändliga mönster i Illustrator är en barnlek om du följer bruksanvisningen.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar