Skip to main content

Svart för tryck

By 12. October 2021 December 12th, 2022 Know-how

Ren svart, djup svart, stark svart, varm svart, kall svart – något som inte ens kallas “en färg” alla gånger har många nyanser. Lär dig hur du tar fram den perfekta svärtan för utskrift i den här guiden.

Svart är en av de viktigaste färgerna i utskrift, både för text och för design av grafiska element. Det finns dock små men subtila skillnader, eftersom svart och svart kan var ganska olika. Till exempel måste skillnaden göras mellan en ren eller djup och en kall eller varm färg. Det finns också variationer för olika trycktekniska ändamål, eftersom inte alla svarta är lämpliga för allt. För att sprida ljus i mörkret introducerar vi dig till specialområdena i denna till synes enkla färg och visar dig hur du tar fram den perfekta svärtan.

Starka, djupa svarta toner

CMYK-färgrymden som används vid utskrift är ett subtraktivt färgutrymme. Det betyder att ju högre färgmängd, desto mörkare blir färgen. Eftersom en blandning av cyan, magenta och gul inte producerar riktigt svart, utan endast gråbrunt, används den svarta kanalen K. Denna ger ändå inte djupt svart, utan du får bara ett tillfredsställande resultat om du använder den korrekta summan av alla färgkanaler. Därom tvista de lärde, och det är en diskussion som troligen aldrig kommer ta slut. Det finns för många alternativ och lika många personliga preferenser.Faktum är att en ren svart, dvs C = 0, M = 0, Y = 0, K = 100, inte har tillräckligt djup, opacitet och mättnad för att få större tonplattor att se riktigt svarta ut. Det får man bara genom att lägga till de andra färgkanalerna. Hur stora delar man ska använda av vilken färg finns det olika bud på, och varken internet eller litteraturen ger samma svar. Här är åtminstone några exempel för att få djupsvart:

C=60, M=40, Y=40, K=100
C=60, M=50, Y=50, K=100
C=50, M=40, Y=20, K=100
C=40, M=20, Y=20, K=100

Med FLYERALARM rekommenderar vi ett blandningsförhållande av C = 60, M = 40, Y = 20, K = 100. För att vara på den säkra sidan med negativa element och för att undvika vita kanter och misspass, kan du också använda C = 60, M = 0, Y = 0, K = 100.

opret sorte farver, Sort sammenligning

Om du vill få en kallare, mer blå svart, öka andelen cyan, och för en varmare blandning drar du upp magenta och gult. Vid första anblicken är den mest logiska saken faktiskt en svart med C = 100, M = 100, Y = 100, K = 100. Detta är emellertid inte genomförbart i praktiken, eftersom det skulle bli för mycket fysisk tryckfärg på papperet. Detta skulle inte bara resultera i att pappret blir mättat utan också en längre torkningstid och därmed försening på efterföljande bearbetning. Var därför uppmärksam på den maximala färgapplikationen, för tryckta produkter är det vanligtvis 260-300%.

Ren svart för text och linjer

Texter och fina linjer är tryckta i rent svart, det vill säga endast K i en koncentration av 60-100%. Det finns flera skäl till detta: Å ena sidan har man en mycket lägre färgmängd, eftersom de små bokstäverna annars kan bli oskarpa, å andra sidan kan produktionstid och kostnader hållas nere. Sist men inte minst är en mindre kraftig svart mer behaglig för det mänskliga ögat, särskilt med långa texter i böcker eller tidningar. För större teckensnittstorlekar och tjockare linjer, till exempel på stora affischer, banners eller flaggor, kan du gärna använda en djup svart för att optimera läsbarheten även på långt håll.

Granska och visa i layoutprogrammet

Det allmänna problemet med en korrekt förhandsvisning av tryckresultatet på skärmen är ännu lite svårare med svart. Till och med en förhandsvisning som annars brukar vara bra sätts på prov här, eftersom skillnader som upplevs som väldigt små på skärmen kan bli väldigt tydliga i tryck. Det finns åtminstone lite extra hjälp i InDesign: Under Edit> Inställningar> Svart skärm, ställ in “Visa alla svarta toner korrekt” eller “Skriv ut alla svarta toner korrekt”.

opret sorte farver

Med en väl framtagen djupsvart finslipar du intrycket av dina tryckta produkter, särskilt om färgen dessutom framhävs av en laminering eller lack. Så är fallet med utomhusklistermärken, till exempel, som är belagda med en glansig UV-lack, men också med vykort eller flyers med en lackfinish.

Klistermærker    Postkort    Flyers

Björn Langfeldt

About Björn Langfeldt

Since starting at FLYERALARM in 2019 - Björn has been dedicated to service Danish customers and to help develop the Nordic marketing activities. He is an educated marketer with strong experience in media creation.

Hinterlassen Sie einen Kommentar