Skip to main content

CMYK vs RGB – de vigtigste forskelle

By 1. September 2021 December 7th, 2022 Viden
CMYK vs RGB

CMYK vs RGB: Én af de vigtigste aspekter i opsætningen af trykfiler, er valget af det rigtige farverum. Grundlæggende skelnes mellem to farveskemaer: RGB muliggør den digitale visning på en skærm, CMYK er brugt til tryk med fire farver, som fx. til offsettryk. Hvis filerne er leveret i RGB-farver kan dette medføre tydelige farveafvigelser på det endelige trykresultat. Men hvorfor er det, man ikke kan trykke RGB-farver? Her for du et kort overblik.

CMYK vs RGB – RGB-farverummet til digitale billeder

RGB står for de tre primærfarver rød, grøn og blå. Farverummet sammensættes af en blanding af disse tre farver. Man kan lave omkring 16,8 millioner forskellige farvenuancer med RGB-farveblandninger. Rød, grøn og blå er de fysiske primærfarver, hvilket betyder, at alle digitale billeder baserer disse tre. RGB er lysfarver; fornemmelsen af farven opstår ved blandning af lys. Derfor betegnes dette som en additiv farveblanding. Jo mere farve bliver brugt, jo lysere billedet bliver. Sætter man alle tre primærfarver på 100%, så er resultatet hvidt.

CMYK vs RGB – CMYK-farverummet til tryk

I modsatning til dette er CMYK en subtraktiv farveblanding. Dette farverum består af de tre farver Cyan, Magenta og Yellow, samt den såkaldte “Key Color” sort. Disse farver bliver typisk trykt på en hvid baggrund. Jo mere farve der bliver brugt, jo mørkere er resultatet. Den sorte Key Color er nødvendigt, fordi 100% cyan, magenta og yellow ellers vil resultere i en mørk brun farve og ikke i sort. CMYK-farverummet anvendes i offset-trykket og i digitaltrykket, som du også kender det fra din printer derhjemme. De enkelte farver påføres én efter én på papiret – alt efter den angivne blanding, trykkes den ønskede farvenuance. Man kan lave omkring 16,8 millioner forskellige farvenuancer med RGB-farveblandninger

Konverter farverummet til CMYK

Udfordringen er, at de fleste billeder og designelementer er gemt i RGB-farverummet og skal konverteres til CMYK inden de bliver trykt. Fordi RGB farver ikke kan konverteres 1:1 til CMYK farver, kan der opstå afvigelser i farvegengivelsen. For at undgå uønskede overraskelser, anbefaler vi altid at oprette din trykfil i CMYK til at starte med. Opret derfor din trykfil i CMYK-farver i dit designprogram og eksportér filen i de korrekte farverum. Du kan også redigere de enkelte billeder inden du placerer dem på din trykfil. På den måde taber man dog nogle farveoplysninger af billederne. FLYERALARMs anbefaling til en farveprofil er ISO Coated v2 300% (ECI). Hvis du vil få et indtryk af, hvordan dit design kommer til at se ud, når det bliver trykt, så kan du lave et softproof mha. “Korrekturfarver” i dit designprogram. Dit skærm skal dog bl.a. være kalibreret helt korrekte for et godt resultat.

CMYK vs RGB

Björn Langfeldt

About Björn Langfeldt

Since starting at FLYERALARM in 2019 - Björn has been dedicated to service Danish customers and to help develop the Nordic marketing activities. He is an educated marketer with strong experience in media creation.

Hinterlassen Sie einen Kommentar