Skip to main content

Transparensreducering inför tryck

By 7. November 2022 December 12th, 2022 Know-how, Tutorials

Transparens är ett populärt stilgrepp i design. När du förbereder för tryck måste de vanligtvis reduceras eller delas upp med transparensreducering. Vad innebär det?

Designprogram ger användaren många möjligheter för att låta kreativiteten flöda. Till detta hör också användning av transparens, till exempel i form av lägre opacitet, skuggor eller tonade kanter. Om man vill att dessa transparenser ska vara tryckbara och resultatet fortfarande ska motsvara designerns ursprungliga idé behöver man vanligtvis minska de transparenta elementen. Vid första anblick kan det verka komplicerat och tidskrävande, men om man undersöker saken märker man att det är ganska enkelt. Här får du reda på allt du behöver veta om hur man går tillväga.

Transparens i InDesign, Illustrator och Acrobat

Transparens uppstår när en grafik eller text ligger över ett annat element och inte är 100% täckande. Med reduktionen är de enskilda delarna uppdelade och skurna till enkla lager, det vill säga omvandlade till information som kan behandlas av printern. Mer specifikt innebär detta att de konverteras till pixlar eller skärs i segment och får olika färger.

Detta är vanligtvis inte ett problem, men komplikationer kan uppstå om användningen av transparens är omfattande. Detta inkluderar till exempel skuggor i gradienter, transparens i specialfärger eller användningen av en mycket liten teckenstorlek. Använd därför reduceringsförhandsvisningen för att kontrollera din layout. I InDesign hittar du detta under Window> Output> Separation preview, i Illustrator direkt i Window>Menu. I Acrobat får du en förhandsvisning via Tools> Print Production. Välj inställningen “Hög upplösning” för utskrift. I InDesign kan du också aktivera alternativet “Uppdatera automatiskt” så att du inte alltid behöver uppdatera läget manuellt.

För att kontrollera om det överhuvudtaget finns några transparenser, kan du justera det direkt i “Pages” i InDesign: Aktivera symbolen för transparens i Panel Options så att den visas på sidpanelen. Från och med nu visar en liten rutig rektangel när det finns transparens på respektive sida.

Transparensreducering i PDF

Om en korrekt PDF exporteras från designprogrammet är användningen av transparens vanligtvis inte ett problem. Dessa reduceras automatiskt vid export, åtminstone när du skapar en PDF / X-1a eller PDF / X-3. Transparenser är dock tillåtet för filer till produkter som kan exporteras PDF / X-4-filer. Det senare gäller till exempel textilier; PDF / X-3: 2002-formatet är vanligt för klassiska tryckprodukter.

Användningen av transparens i din layout är i grunden enkel, även om det inte alltid verkar så till en början. Om du inte använder dem överdrivet mycket och håller dig till de saker som anges här (främst korrekt PDF-export), är transparens i din layout inga problem.

Broschyr    Flyer    Foldrar

Om du behöver mer hjälp kan du skriva eller ringa vårt Flyeralarm-team.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar