Skip to main content

Förbud mot engångsplaster – vad händer nu?

By 11. September 2023 BeInspired

EU-direktivet om engångsplaster och en rad produkter har förbjudits i hela EU. Det innebär att det inte längre är något som står i vägen för regleringen. Men vad betyder detta för dig och dina kunder?

Förordningen om engångsplast är här sedan länge, och vi börjar redan bli vana. Det som är bra är att det redan innan fanns bra alternativ till engångsbestick, to-go-koppar och liknande!

Kaffe på språng på väg till jobbet, en kall smoothie med sugrör eller en snabb låda varma nudlar från ditt favorithak. Engångsprodukter gör livet mycket enklare. Är det slutet på det? Naturligtvis inte, men saker och ting har förändrats.

Vad är förbjudet nu?

Ingen panik! Även om de förbjudna produkterna är absoluta klassiker och en del av vardagen för många, är endast utvalda plastprodukter förbjudna tills vidare. Dels är det fokus på plast som är gjord av fossila råvaror, som råolja, och som inte kan användas flera gånger innan de måste slängas.

Däremot drabbar förbudet produkter tillverkade av så kallad oxo-nedbrytbar plast. Det är plast som bryts ner relativt snabbt till små mikroplastfragment när den utsätts för UV-ljus eller värme och syre. Tyvärr går dessa knappast att brytas ner ytterligare och är därför också skadliga när de återinförs i det naturliga kretsloppet.

Specifikt omfattas produkter i följande kategorier som är lämpligt upphandlade av förbudet:

  • To-go koppar
  • Engångsservice och bestick
  • Snabbmatsförpackningar
  • Sugrör och pinnar att röra om med
  • Tops
Verbot von Einwegplastik: Was wird verboten?

Varför är engångsplaster förbjudna?

Det finns goda skäl för förbudet. Särskilt engångsplastprodukter står för en stor del av det plastavfall som hamnar i haven i otroliga mängder. Stormarknadsförpackningar stod till exempel för nästan hälften av allt plastavfall 2015. Om konsumtionen fortsätter i samma takt och plasten inte förädlas ytterligare kommer det enligt FN att finnas omkring 12 miljarder ton plastavfall på deponier och i miljön till 2050. Dessutom befaras det att det vid den tiden kommer att finnas mer plast än fisk i världshaven.

Mikroplaster är ett annat stort problem. Det antas att mikroorganismer inte helt bryter ned plast. Plasten bryts hela tiden ner, men aldrig helt. Därför hamnar de skadliga ämnena tillbaka i vår miljö. De enorma mängderna plast skadar alltså inte bara djur- och växtvärlden, utan även oss människor.

Alarmerande siffror på engångsplaster

Från 1 januari 2024 kommer engångsmuggar som innehåller mer än 15 % plast inte vara tillåtna i Sverige.
Även Society for Packaging Research presenterar imponerande siffror. Enligt dem slängdes över 346 000 ton engångsservice och to-go-förpackningar under 2017.
Federal Environment Agency rapporterar att plastavfallet ökade med 3,9 % till 6,15 miljoner ton mellan 2015 och 2017.

Beslutet att förbjuda engångsplaster motiveras med att “felaktigt kasserade engångsplastprodukter bidrar avsevärt till miljöföroreningar och är ansvariga för en betydande del av nedskräpning i havet”.

Ändå används plast i många andra produkter.

Förbudet mot engångsplaster är en bra början. Ändå finns det många fler produkter som innehåller skadlig plast och fortfarande är i omlopp. T.ex:

  • Väskor, påsar och liknande
  • Mappar och plastfickor
  • Kulspetspennor
  • Återanvändbara koppar
  • Pennhållare
  • Plastflaska
  • Pappersbackar
  • Plastförpackningar för livsmedel

Men även här är det värt att se längre än vad näsan räcker. För det finns också lämpliga alternativ till dessa produkter – och de behöver inte ens vara dyrare än sina plastmotsvarigheter.

Och alternativen?

Det ideala alternativet som ersätter plast i alla avseenden finns förstås inte. Men behöver vi ens något sådant? Tvärtom! För det är just mångfalden av nya material och innovationer som ger en frisk fläkt till produktsortimentet.

Byt till exempel ut de dyra plastpåsarna i din butik mot bomullspåsar inkl. logotyp tryck. Det ger dina kunder ett långvarigt reklammedium som de kommer att använda om och om igen. Eller utrusta din monter med möbler gjorda av Re-board® honeycomb-kartong. De är inte bara praktiska, utan också miljövänliga och återvinningsbara. Om du inte vill klara dig utan kaffe att gå kan du ta till reUUSI-koppen. Det är den första drickskoppen som är helt återanvändbar.

Med dessa gröna vardagskamrater gör du inte bara något bra för miljön, du ger också mer variation. Och det som är bra är att det redan finns otaliga andra alternativ. T.ex:

  • Påsar, säckar och väskor av papper och bomull
  • Pärmar och lösbladsmappar av återvunnet papper
  • Pennor gjorda av bambu och trä
  • reUUSI koppar
  • Pennhållare av kartong
  • Glasflaskor
  • Pappersbackar av wellpapp
  • Matförpackningar gjorda av matkartong

Var miljömedveten nu

Hållbara kontorsmaterial, certifierat papper eller ansvarsfullt tryck – det nya förbudet mot engångsplaster är en god anledning att tänka på miljön även på andra områden. På FLYERALARM finns det många sätt att anstränga sig. Inspiration hittar du i temavärlden Miljö och natur eller på vår blogg.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar