Skip to main content

7 steg till bra visitkort

By 11. December 2023 BeInspired, Know-how

Bra visitkort passar dig perfekt. Här får du veta hur du går från en grov idé till ett färdigt visitkort i 7 steg.

För nystartade företag är de det första steget in i affärslivet, för egenföretagare är de biljetten till lukrativa uppdrag, och för små och medelstora företag är de ett måste: visitkort. Men vad gör ett bra visitkort? Och ännu viktigare, hur får du kompakta kontaktkort som genererar leads, övertygar kunder eller övertalar nya affärskontakter att ringa tillbaka till dig?

Vad kännetecknar ett bra visitkort?

Bra visitkort innehåller all viktig information. Det vill säga namn, yrke eller funktion, adress, telefonnummer, e-postadress, webbadress och företagsnamn. De är också attraktiva, iögonfallande och professionellt utformade.

Just den sista punkten är ett problem för många unga företag. Men att designa ett attraktivt visitkort är faktiskt inte alls komplicerat. Dessa 7 enkla steg kan hjälpa dig:

1. Definiera ditt syfte

Det första steget är att fundera på vad du vill uppnå med dina visitkort. Vill du att dina visitkort på ett enkelt och tydligt sätt ska förmedla den viktigaste informationen om dig och ditt företag eftersom du ändå kommer att lämna över dem under ett personligt möte? Delar du ut dina kontaktkort på en mässa och behöver sticka ut från mängden av konkurrenter? Eller vill du också göra lite reklam med ditt visitkort – till exempel som ett vikbart kort med en löstagbar rabattkupong? Denna grundläggande orientering kommer att påverka utformningen av dina visitkort i följande steg.

2. Hitta storlek och form

Den vanligaste storleken och formen på visitkort är 8,5 x 5,5 cm i liggande format. Det har visat sig fungera under många år och visitkorten passar i alla plånböcker och även i vanliga visitkortsmappar. Detta gör visitkort i kreditkortsstorlek till ett stabilt och säkert val – oavsett om du värdesätter en diskret design eller en djärv layout senare.

Men om du vill sticka ut bör du bryta leden redan från början. Till exempel med fyrkantiga visitkort – du kan få dina adressuppgifter att se ut som ett Instagram-inlägg. Eller visitkort i smalt stående eller liggande format, t.ex. 3 x 7 cm. Här finns plats för en logotyp och bara den viktigaste kärninformationen om dig och ditt företag kan också vara charmig.

I stället ger vikta kort mer utrymme för innehåll. Så oavsett om du vill placera en karta över ditt företag, ett utdrag ur din portfölj eller bildfoton – vikta kort med en horisontell eller vertikal vikning ger tillräckligt med utrymme för detta.

3. Information om struktur

När du har bestämt dig för storlek och format är det dags att samla in dina kontaktuppgifter.

Ett visitkort ska alltid innehålla:

– Namn
– Företagets namn och/eller logotyp
– Yrkestitel
– adress
– telefonnummer
– E-postadress
– URL till företagets webbplats

Valfri information för visitkort:

– Länkar till profiler på sociala medier
– Ytterligare telefonnummer till fast telefon eller mobiltelefon
– Hänvisning till tillgänglighet via MS Teams, Skype etc.
– Öppettider

Du kan därför packa in alla typer av information i ett visitkort. Naturligtvis beror viktningen av de enskilda artiklarna mycket på ditt företag. För detaljhandlare, frisörer eller bilverkstäder är adress och öppettider ett måste på visitkortet. Unga nystartade företag eller rent digitala företag kan å andra sidan klara sig utan företagets adress.

4. Utformning av design

När du har bestämt dig för storlek och format är det dags att samla in dina kontaktuppgifter.

För potentiella kunder, affärspartners eller nya medarbetare är ditt visitkort den första kontaktpunkten med ditt företag. Det är allt som finns att säga om vikten av dina visitkort. En felfri design som matchar ditt företags identitet och väcker uppmärksamhet är därför ett måste.

Det bästa stället att börja är med typsnittet. Är det redan definierat i din profil? Bra, då kan du hoppa över den här punkten direkt. I annat fall ska du se till att typsnittet matchar ditt varumärke, är lätt att läsa och innehåller alla viktiga specialtecken.

Handskriftsfonter ser till exempel lekfulla, charmiga och personliga ut och är perfekta för hår- och skönhetssalonger, hobbybutiker eller boutiquer. Serif-typsnitt ser sofistikerade, seriösa och affärsmässiga ut och är idealiska för t.ex. advokatbyråer, läkarmottagningar eller sofistikerade restauranger.

Sans serif-teckensnitt ger en modern, vänlig och inbjudande bild – perfekt för alla som vill utstråla en jordnära attityd. Tips: Jämför typsnitt online för att hitta det perfekta typsnittet för ditt företag. Din teckenstorlek bör inte vara mindre än 8 punkter.

Är typsnittet på plats? Perfekt, gör nu en plan för vad du vill ha på framsidan och vad du vill ha på baksidan. Får all din kontaktinformation plats på framsidan? Då kan du använda baksidan för reklamändamål. Placera till exempel en rabattkod för din webbshop där. Eller använd stämpelfält för att förvandla baksidan av dina visitkort till ett bonuskort för stamkunder. Barer och pubar kan trycka drinkar eller till och med bartenderns favoritcocktailrecept etc.

Det finns dock en sak att tänka på: Överbelasta inte dina visitkort. Ju fler grafiska element på kontaktkorten, desto mer förvirrande blir de. Det borde vara tvärtom: placera bara de viktigaste elementen så att de får full uppmärksamhet.

5. Välj material och förädling

Detsamma gäller materialet på dina visitkort: om du vill göra rätt intryck direkt måste du vara övertygande. Med högkvalitativt canvaspapper utstrålar du seriositet och pålitlighet. Återvunnet och obestruket papper ser äkta, hållbart och jordnära ut. Elegant bestruket papper är lämpligt för fotorealistiska bilder, vilket gör det perfekt för kreativa proffs.

Förutom materialet kan du lägga till accenter med förfining. Lackera t.ex. dina visitkort med glansig lack för att få färgerna att framstå som ännu mer intensiva. En matt folielaminering skyddar å andra sidan dina visitkort från fingeravtryck och kaffestänk. Och med delfinish, som hotfoil, en extra färg eller boktryck, kan du skapa ytterligare höjdpunkter. Ditt visitkort kommer att sticka ut även bland dussintals andra.

Blogginlägg om Hotfoil

6. Exportera tryckdata

Oavsett hur perfekt utformade dina visitkort är, hur perfekt du har implementerat din företagsidentitet och hur sofistikerad din kombination av material och finish är – om dina utskriftsdata inte skapas korrekt eller om du har kryssat i fel ruta vid export, kommer inte ens det bästa onlinetryckeriet att kunna trycka ett bra visitkort. Att skapa och exportera tryckdata för visitkort är verkligen inte så svårt. Till och med delfinisher som varmfoliering eller specialfärger är ganska enkla att implementera. Här på bloggen hittar du lämpliga guider för de vanligaste layoutprogrammen:

Skapa, redigera och exportera PDF-filer:

Skapa PDF med Adobe InDesign
Skapa PDF med Adobe Illustrator

Det finns också layoutprogram som Affinity, Scribus, Corel draw, GIMP och Canva

Skapa spotfärger:

5. färgkanal i Adobe InDesign
5. färgkanal i Adobe Illustrator

Det finns också layoutprogram som Affinity, Scribus, Corel draw, GIMP och Canva

7. Väcka liv i visitkorten (valfritt)

Om du har tagit de första sex stegen till hjärtat med dina visitkort, finns det fortfarande utrymme för de sista detaljerna. Du kan till exempel trycka en QR-kod på dina visitkort. De fyrkantiga gränssnitten mellan den digitala och analoga världen upplever just nu en verklig comeback. På så sätt kan du locka potentiella kunder eller nya affärspartners till en valfri landningssida. Du kan t.ex. länka direkt till en bildfilm med reklam för ditt företag eller din senaste tjänst. Eller skriv ut en rabattkod under QR-koden och länka koden direkt till din webbshop för att maximera konverteringsgraden.

Bra visitkort till överkomliga priser

Du kan göra många saker rätt när du gör dina egna visitkort – och undvika lika många misstag. Om du har frågor om skapandet av dina tryckdata, den allmänna utformningen av dina trycksaker eller leveranstider, hittar du alltid rätt kontaktperson hos FLYERALARM:

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar