Skip to main content

Papierkunde: het gramgewicht

By 30. juli 2021 augustus 16th, 2021 Know-how

 Niet al het papier is hetzelfde. Zo is het gramsgewicht één van de belangrijkste eigenschappen en één van de doorslaggevende factoren voor het juiste gebruik ervan. 

Om het perfecte materiaal voor jouw drukwerk te kiezen, moet je met een aantal zaken rekening houden: van de kleur tot het formaat tot het juiste gramsgewicht. Maar wat bedoelen we precies met gramsgewicht?

Als je bijvoorbeeld flyers bij FLYERALARM bestelt, kun je kiezen uit een breed scala aan papiersoorten met een gramsgewicht van 70 tot 400 gram. Dit gewicht betekent niet dat een vlieger 70 of 400 gram weegt. Het betekent meer het gewicht per vierkante meter, d.w.z. hoe zwaar een vel 1×1 mm van het desbetreffende papier is. In het algemeen wordt papier met een gewicht van 150 g/m2 of meer karton papier genoemd, en papier met een gewicht van 600 g/m2 of meer karton.

De juiste papierdikte voor de juiste boodschap

Aan de hand van het gramsgewicht krijg je niet alleen een indruk van hoe zwaar het materiaal is, maar ook hoe dik en stabiel. Een licht papier is veel dunner en minder sterk dan een relatief zwaar papier. Voor de meeste producten is deze eigenschap meestal doorslaggevend. Enerzijds bepaalt het de duurzaamheid en de levensduur van het product. Anderzijds zijn het niet alleen visuele indrukken die indruk maken op klanten of zakenpartners. Ook het materiaal levert een doorslaggevende bijdrage tot de gewenste indruk. Een stevig en stabiel visitekaartje maakt bijvoorbeeld een veel betere indruk dan een dun kaartje. Daarom hebben visitekaartjes gewoonlijk een minimumdikte van 250 g (b.v. Silverstar) en kunnen zij tot 925 g (b.v. Multilayer) “zwaar” zijn. Hetzelfde geldt voor prentbriefkaarten: hoe hoger het gramgewicht, hoe resistenter ze zijn en hoe minder schade ze zullen oplopen tijdens jouw reizen. Extra bescherming wordt geboden door afwerkingen zoals vernissen of lamineren.

Maar dun en licht is niet altijd gelijk aan goedkoop en mindere kwaliteit. Integendeel: afhankelijk van het gebruik en met het juiste ontwerp ziet een lichter product er stijlvol en elegant uit. Als je bijvoorbeeld reclame wilt maken voor een fris parfum merk of zomerkleding, is een dikke bijsluiter in tijdschriften eerder ongepast. Een dun papier dat prettig aanvoelt, is hier meer geschikt. Een ander voordeel van het lagere gramsgewicht: in veel gevallen vermindert het lagere gewicht de verzendkosten. Vooral als jij veel brieven verstuurt, is dit een niet te onderschatten aspect. Het maakt letterlijk een verschil of je 80 g of 120 g offsetpapier kiest. Maar zoals met alle producten, moet je de kosten/baten-factor afwegen en beslissen hoe jij jezelf en jouw bedrijf wilt presenteren.

Papiersampleboek

Als je hulp nodig hebt om te beslissen welk materiaal het juiste is voor jouw ideeën, raden wij je ons gratis papiersampleboek aan. Hier kun je bladeren door meer dan 50 papiersoorten en een goede indruk krijgen van het kleureffect en het gevoel.
Stem de afzonderlijke onderdelen van je drukwerk af- niet alleen in het ontwerp, maar ook in de keuze van het papier. Briefhoofd, visitekaartjes en informatiebrochures met vergelijkbare papiersoorten en gramgewichten maken een professionele en “afgeronde” indruk.

Raphael

About Raphael

Interessiert sich am meisten für neue Techniken und Anwendungsmöglichkeiten, also was man außer Papier noch so alles bedrucken kann. Schreibt nach dem Motto: Was gibt es Schöneres als ein witziges, geistreiches oder komplett absurdes Wortspiel? Genau, zwei.

Laat een reactie achter