Skip to main content

Vill du trycka din egen tidning? Här är 6 praktiska tips

By 5. June 2023 BeInspired

Att trycka sin egen tidning innebär en hel del. Hur stor ska upplagan vara, vem ska skapa innehållet och vilken typ av papper ska tidningen tryckas på? Vi vill hjälpa dig på vägen. Med tipsen i denna steg-för-steg-plan kommer du att vara väl förberedd och ha din tidning tryckt på nolltid.

Steg 1: Fastställande av budget

Först och främst bör du fundera över vilken budget du har för din tidning eller broschyr. Är det en jubileumsutgåva eller ska det vara en kvartalsrapport för företaget? För att täcka kostnaderna kan ni sätta in annonser för lokala företag eller partners i tidningen. Du kan också spara pengar genom att låta text och bilder skapas av dina egna anställda eller medlemmar. Det tenderar också att göra tidningen mer läsvärd eftersom innehållet är mer personligt och originellt.

Steg 2: Översikt över innehållet

Gör en lista över de artiklar, intervjuer, reportage och bilder som ni vill ha med i tidningen. Vem ska skriva texten och skapa bilderna? Är det intern personal eller ska ni lägga ut det på entreprenad? Om det ska vara en återkommande tidning är det bra att arbeta med stående inslag. Det är en serie artiklar om samma ämne. Till exempel “Favoritlunchstället i Göteborg bland…”, en krönika av en styrelseledamot eller “En dags promenad med…”.

Steg 3: Välja papperstyp

Valet av papper avgör hur tidningen kommer att se ut. Vill du ha 90 g offsetvitt, 135 g satin, som är PEFC-certifierat, eller 300 g matt? Har du svårt att föreställa dig skillnaden mellan 90, 135 eller 300 gram papper? Och skulle du vilja känna och se skillnaden mellan matt och glansigt? Beställ då en bok med pappersprover. På så sätt kan du vara säker på att din tidning kommer att tryckas på en papperstyp som passar din verksamhet.

Steg 4: Bestäm format

I vilket format vill du trycka din tidning? Det vanligaste formatet är en A4- eller A5-tidning. A4 är samma storlek som ett pappersark från din vanliga skrivare, A5 är halva storleken. Vill du till exempel dela ut din tidning på ett event, en festival eller en mässa? Välj då det praktiska A7-formatet. Detta miniformat glider lätt ner i fickan eller väskan och är därför lättare att bära med sig.

Steg 5: Välj bindningsmetod

Du har tre alternativ för att binda din tidning: häftad, wire-o-bindning eller rygghäftad med loophäftning. Den häftade ryggen är den klassiska tidningen. Att trycka en tidning med häftad rygg är billigt, effektivt och praktiskt. Med wire-o-bindning förblir sidorna öppna tack vare spiralen i mitten av sidan. Användbart för en manual eller en broschyr för ett showroom eller en butik. Tidningen häftad i ryggen med loophäftning är praktiskt om du vill arkivera tidningen i en ringpärm. Loophäftning är därför mycket lämpliga för t.ex. årsredovisningar.

Steg 6: Stor eller liten upplaga

Slutligen måste du bestämma tidningens upplaga. Kommer du bara att skicka tidningen till dina anställda, klubbmedlemmar eller kunder? Eller vill du även dela ut den i butiker, kaféer, stormarknader eller andra offentliga miljöer? Hos FLYERALARM kan du få tidningar tryckta i små upplagor från 1 till 100 exemplar, i stora upplagor eller i exakt den upplaga du vill ha.

När du har förstått dessa 6 steg är du redo att börja skapa och trycka din tidning. Lycka till med det!

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar